Η συντακτική μας ομάδα στο «ΘΑΡΡΟΣ»

Στις 19 Μαρτίου η συντακτική ομάδα του περιοδικού μας επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της τοπικής εφημερίδας «ΘΑΡΡΟΣ». Μας καλωσόρισε στην αίθουσα σύνταξης η Διευθύντρια της εφημερίδας κ. Άντα Αποστολάκη, η οποία μας μίλησε γενικά για τον σκοπό της έκδοσης μιας εφημερίδας, τη θεματολογία, τις πηγές των ειδήσεων και τον τρόπο συγκέντρωσής τους. Διάφορες κατηγορίες δημοσιογράφων εργάζονται για να φτάσει η πληροφορία στον αναγνώστη.

Οι ειδησιογράφοι αναζητούν τις ειδήσεις από το πρωί ως τις μεσημεριανές ώρες, γι’ αυτό και οι εφημερίδες κατά το διάστημα αυτό «ησυχάζουν». Το απόγευμα οι συντάκτες καταγράφουν τις ειδήσεις και τις αξιολογούν. Ο σελιδοποιός έχει ήδη δεσμεύσει τον χώρο των διαφημίσεων, ώστε ο κενός ωφέλιμος χώρος να διατεθεί στις ειδήσεις και τις φωτογραφίες. Η ιεράρχηση και κατανομή τους γίνεται με βάση τη σπουδαιότητα, το μέγεθος του κειμένου ή την ελκυστικότητα των φωτογραφιών.

Από την αίθουσα σύνταξης περάσαμε στον χώρο όπου γίνεται η διόρθωση των κειμένων, η σελιδοποίηση και η εκτύπωση των σελίδων σε δοκίμια για τον τελευταίο έλεγχο. Διαδοχικά προστίθενται και οι φωτογραφίες. Το επόμενο στάδιο είναι το «σταύρωμα» των σελίδων, δηλαδή η τοποθέτησή τους σε συγκεκριμένη θέση πάνω στις διαφανείς επιφάνειες των χρωμοφάν, τα οποία συναρμολογημένα πλέον παραδίδονται για εκτύπωση.

Η διαδικασία της εκτύπωσης γίνεται σε άλλο χώρο, όπου λειτουργούν τα πολύπλοκα μηχανήματα του πιεστηρίου. Τα χρωμοφάν φωτογραφίζονται σε κατάλληλη μηχανή και αποτυπώνονται πάνω σε τσίγκους, οι οποίοι τοποθετούνται στη συνέχεια στους κυλίνδρους της εκτυπωτικής μηχανής. Αφού ρυθμιστούν ταχύτητες, μελάνια, χαρτιά, ξεκινά η εκτύπωση. Ακολουθεί το δίπλωμα της εφημερίδας, η βιβλιοδεσία, η δεματοποίηση, η διανομή. Καθημερινά τυπώνονται 4.000 φύλλα, τα οποία είτε διανέμονται στους συνδρομητές είτε προωθούνται στο πρακτορείο, απ’ όπου και διακινούνται στα σημεία πώλησης. Η κ. Αποστολάκη, κλείνοντας την ενημέρωσή της, αναφέρθηκε στην ιστορία της εφημερίδας. Το «ΘΑΡΡΟΣ» ιδρύθηκε από τον Γιάννη Αποστολάκη στις 4 Ιανουαρίου 1899 και από τότε εκδίδεται καθημερινά.

Η ομάδα μας παρακολούθησε την ενημέρωση με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον και πήρε κατατοπιστικές απαντήσεις στις απορίες της σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία της εφημερίδας. Η επίσκεψη αυτή ήταν μια ευχάριστη εκπαιδευτική εμπειρία, η οποία μας πρόσφερε πολλές χρήσιμες πληροφορίες και ανανέωσε το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό μας για τη συνέχιση της δική μας εκδοτικής προσπάθειας. Το Σχολείο μας ευχαριστεί θερμά την κ. Αποστολάκη για την αναλυτική ενημέρωση και ξενάγηση.