2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

 

Η σελίδα αυτή δεν ενημερώνεται πια. Δείτε τον νέο ιστότοπο του σχολείου μας στη διεύθυνση
2gym-kalam.weebly.com

 

 

Συνομήλικοι μεσολαβητές

Οι Συνομήλικοι Μεσολαβητές είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που στηρίζεται στην αλληλοβοήθεια και τη στήριξη. Οι μεσολαβητές, αφού λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση, μπορούν να μεσολαβούν ώστε να επιλύουν με ειρηνικό τρόπο μικροδιαφορές και τσακωμούς συνομηλίκων τους αλλά και να βοηθούν στην ομαλή προσαρμογή νέων μαθητών στο σχολείο.
Στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2013 και συμμετείχαν 11 μαθητές από τη Β´ και Γ´ τάξη.

Δείτε περισσότερα ...

 

Εικαστικά 2012-13

Εικαστικές δημιουργίες των παιδιών πάνω στο έργο Ελλήνων ζωγράφων, σημαντικά ρεύματα της παγκόσμιας τέχνης κλπ

Δείτε τα έργα.

 

Τρεις γενιές συναντιούνται

 

Με την ευκαιρία του ευρωπαϊκού έτους 2012 για την «Ενεργό Γήρανση και Αλληλεγγύη μεταξύ των Γενεών», στις 9/12/2012 στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με τους γονείς και τους παππούδες των μαθητών κατά την οποία παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό για την πόλη της Καλαμάτας από το 1800 που παραχώρησαν οι αδελφές Ντεκελέ από το αρχείο του πατέρα τους Γ. Ντεκελέ καθώς και υλικό που ήταν αναρτημένο στο διαδίκτυο. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια του προγράμματος Comenius που πραγματοποιεί το σχολείο με σκοπό να μάθουν περισσότερα οι μαθητές του προγράμματος για την πόλη τους από τους παλιότερους και να ενισχυθεί ο διάλογος μεταξύ των γενεών. Η συνάντηση κρίθηκε πολύ δημιουργική από όλους τους παρευρισκόμενους.

 

Τέχνη με ανακυκλωμένο χαρτί (2011-2012)

 

Στο μάθημα των καλλιτεχνικών τα παιδιά δημιούργησαν ανακυκλωμένο χαρτί πάνω στο οποίο ζωγράφισαν. Επίσης έφτιαξαν κούκλες για το κουκλοθέατρό μας. Με τα έργα τους συμμετείχαν στο Art project με τίτλο «Από το σημειωματάριο ώς το τελικό έργο τέχνης» και ...

 

Δείτε το βίντεο ...

 

Κουκλοθέατρο: «Η ντουλάπα» (2011-2012)

Τα ρούχα της ντουλάπας ζωντανεύουν και μιλούν για τον καταναλωτισμό των ανθρώπων και τα προβλήματα του περιβάλλοντος. H παράσταση κουκλοθέατρου «Η ντουλάπα» βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της στο διαγωνισμό του «Έφηβου Μεσσήνιου Καταναλωτή» 2012. Το κείμενο γράφτηκε και παίχτηκε από ομάδα μαθητών ενώ και οι κούκλες κατασκευάστηκαν από ανακυκλωμένο χαρτί στο μάθημα των Καλλιτεχνικών.

 

Δείτε το βίντεο ...

 

Ασφαλές διαδίκτυο (2007-2008)

Η εργασία των μαθητών μας για την "Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2008" βραβεύτηκε με το 2ο Πανελλήνιο Βραβείο στις 12-02-2008

 

Δείτε την παρουσίαση του προγράμματος ...

To σχολείο μας

Δυο λόγια για το σχολείο μας και την ιστορία του

 

Δείτε περισσότερα ...

 

Η Περιβαλλοντική Ομάδα του σχολείου μας πραγματοποίησε φέτος το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Bιοποικιλότητα - από τη θεωρία στην πράξη», μελετώντας τη σημασία της διατήρησης της ποικιλίας όλων των μορφών της ζωής, αλλά και τις απειλές των φυσικών οικοσυστημάτων από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Ως πεδίο έρευνας – εργασίας χρησιμοποιήσαμε τον σχολικό λαχανόκηπο, όπου έχουν φυτευτεί από πέρυσι φυτά μόνο από παραδοσιακούς σπόρους, ντόπιων ποικιλιών, και συνεχίζουμε και φέτος να τον εμπλουτίζουμε. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τον Οκτώβριο ως τον Μάιο του 2014 με τη συμμετοχή 27 μαθητών και από τις τρεις τάξεις του σχολείου. Το πρόγραμμα συντόνισαν οι καθηγήτριες: Ελένη Στραβάκου ΠΕ 02 και Θεοδώρα Κουτσομήτρου ΠΕ 15.

Δείτε το βίντεο της παρουσίασης στο youtube.

 

Το σχολείο μας συμμετέχει στα πιλοτικά προγράμματα MedDiet και προωθεί τη μεσογειακή διατροφή.

Δείτε την παρουσίαση.

 

Μαθητές του 2ου Γυμνασίου στο πρόγραμμα Glossomobil

Μια ξεχωριστή εμπειρία από τη γερμανική γλώσσα είχαν οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013. Το πρόγραμμα βιωματικής εκπαίδευσης «Glossomobil» του Γερμανικού Ινστιτούτου «Γκαίτε» βρέθηκε στο σχολείο ...

Δείτε το σχετικό άρθρο της εφημερίδας «Ελευθερία»

 

Το εργαστήρι του κήπου 2012-13

Η ομάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης περιποιείται τον κήπο της στο προαύλιο του σχολείου.

Δείτε το βίντεο

 

Διαχείριση απορριμμάτων - Κομποστοποίηση

Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου συζητά το θέμα των απορριμμάτων και τη σημασία που έχει για την πόλη μας. Επισκέπτεται ένα super market της πόλης μας και κάνει μια έρευνα για τα υλικά συσκευασίας των προϊόντων καθώς και τις απόψεις-στάσεις των καταναλωτών.

Περισσότερα ...

 

Επίσκεψη στο «ΘΑΡΡΟΣ»

Στις 19 Μαρτίου η συντακτική ομάδα του περιοδικού μας επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της τοπικής εφημερίδας «ΘΑΡΡΟΣ». Μας καλωσόρισε στην αίθουσα σύνταξης η Διευθύντρια της εφημερίδας κ. Άντα Αποστολάκη, η οποία μας μίλησε γενικά για τον σκοπό της έκδοσης μιας εφημερίδας, τη θεματολογία, τις πηγές των ειδήσεων και τον τρόπο συγκέντρωσής τους.

Περισσότερα ...

 

Χριστουγεννιάτικο παζάρι 2012

Το πρωί του Σαββάτου, 15 Δεκεμβρίου 2012, ήμασταν στην κεντρική πλατεία στα σπιτάκια του δήμου για το χριστουγεννιάτικο παζάρι μας. Στεφάνια και δωράκια από ανακυκλωμένα υλικά μαζί με δημιουργίες των παιδιών της Περιβαλλοντικής Ομάδας, το ημερολόγιό μας για το 2012 και το πρώτο τεύχος του περιοδικού μας «Μαθητεία.com» προσείλκυσαν τους περαστικούς, ανάμεσά τους και αρκετούς παλιούς γνώριμους, και κέρδισαν τις εντυπώσεις.

Δείτε το βίντεο

 

Τα επαγγέλματα της πόλης μου (2011-2012)

Πρόγραμμα Αγωγής σταδιοδρομίας: Οι μαθητές αναζητούν πληροφορίες για τα επαγγέλματα της πόλης μας (σπουδές, τυπικά προσόντα κτλ) και ανακαλύπτουν πώς δίνονται μέσα από διάφορες μορφές τέχνης.

Δείτε το βίντεο - παρουσιάσεις κ.ά.

 

Η συγγραφέας Βούλα Μάστορη στο σχολείο μας

Την Πέμπτη 11 Μαΐου 2012 τα παιδιά της Λέσχης Φιλαναγνωσίας του 2ου Γυμνασίου Καλαμάτας υποδέχτηκαν στο σχολείο μας τη γνωστή συγγραφέα κ. Βούλα Μάστορη. Έχοντας διαβάσει τα βιβλία της «Αυγουστιάτικο Φεγγάρι», «Στο γυμνάσιο», «Φι γάμα πι», «Κουκλίνα», «Το ποτάμι ζήλεψε» και «Ένα γεμάτο μέλια χεράκι» τα παιδιά παρουσίασαν στην αρχή παντομίμες με σκηνές από τα έργα αυτά και έδειξαν στην κ. Μάστορη έργα τους (σχέδια, κολλάζ, κείμενα και παιχνίδια τύπου τρίβιαλ). Ακολούθησε ένας ζωντανός διάλογος που κράτησε δυο ολόκληρες ώρες, με τη συγγραφέα να απαντά στις απορίες μας και να μιλάει για τη ζωή της, το έργο της, τις αντιλήψεις της για τη λογοτεχνία καθώς και για τα σχέδιά της για το μέλλον. Την ευχαριστούμε!

 

Εκδήλωση για την 25η Μαρτίου (2012)

Την Τρίτη 27 Μαρτίου 2012 παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας η σχολική μας γιορτή για την εθνική επέτειο με απαγγελίες, τραγούδια, παραδοσιακούς χορούς και το θεατρικό έργο «Κρυφό σχολειό.gr»

Φωτογραφίες ...

 

Πρόγραμμα Comenius

Το σχολείο μας συνεργάστηκε κατά τα σχολικά έτη 2009-2010 και 2010-2011 με σχολεία από τη Γαλλία (Le Mans), τη Ρουμανία (Βουκουρέστι) και τη Βουλγαρία (Σόφια). Το Φεβρουάριο του 2010 οι μαθητές και οι μαθήτριες ταξίδεψαν στη Σόφια, ενώ τον Απρίλιο υποδέχτηκαν στην Καλαμάτα τα συνεργαζόμενα σχολεία. Τον Οκτώβριο του 2010 ταξίδεψαν στη Ρουμανία και τον Ιούνιο του 2011 στη Γαλλία.

Περισσότερα ...

 

Περιβαλλοντική εκπαίδευση

Κατά το σχολικό έτος 2009-2010 η Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του 2ου Γυμνασίου και 2ου Γ. Λυκείου Καλαμάτας συνέχισε την ενασχόλησή της με την αυλή του σχολείου. Επίσης συμμετείχε σε προγράμματα ανακύκλωσης και σε δενδροφύτευση στον Ταΰγετο.

Δείτε την παρουσίαση του προγράμματος ...

 Επιμέλεια σελίδας: Σταύρος Αράπογλου

Η σελίδα αυτή ανανεώθηκε για τελευταία φορά στις 25 Ιουνίου 2014.